Frågor & Svar

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om Roadmate. Om du inte hittar svaret du söker, säg till oss så besvarar vi den och lägger upp den så att andra också kan få hjälp.

Resan

Mitt konto

Miljö- och klimataspekter

Om Roadmate.se

Resan

Hur vet jag om jag får följa med på en resa eller inte?

Den som skapat resan godkänner eller tackar nej till alla som har visat intresse för att åka med. När du blir godkänd som reskompis får du ett mail till den mailadress du angett i din profil. Samma sak händer om resans skapare tackar nej.

Kan jag tacka nej till en resa som jag inte längre har möjlighet att vara med på?

Ja det kan du, i din Dashboard (din egen sida) kan du se alla dina resor och där kan du boka av dig från en resa. Glöm inte att skriva ett meddelande till de andra reskompisarna om att du inte längre kan följa med.

Kan jag ta bort min resa även om det finns konfirmerade reskompisar med på den?

Ja det kan du göra. Det gör du på din Dashboard (din egen sida) där du kan administrera alla dina resor. Roadmate kommer att skicka ut ett mail om att resan är avbokad, men det är god etikett att skicka ett meddelande på resesidan till dina reskompisar.

Vad händer om jag blir sjuk och inte kan genomföra samåkningen?

Om du inte har möjlighet att vara med på en resa, oavsett om du är förare eller medpassagerare så måste du säga till dina reskompisar så att de kan boka nya resor eller bjuda in en ny reskompis.

Hur fungerar “sökord” på en samåkning?

Sökord fungerar som taggar på en blogg. Genom att sätta olika sökord på en resa så blir det lättare för passande reskompisar att hitta den. Om du ska se U2 i Göteborg så kan du ange ”U2” som sökord och då kan andra som ska på samma konsert hitta din resa. Kan bli en grym uppvärmning inför konserten!

Hur ändrar jag information om mig eller de resor jag har skapat?

Det gör du på din Dashboard (din egen sida). För att ändra information om dig klickar du på pennan i ditt profilfält. För att ändra information om dina resor går du till fliken ”Mina resor” och klickar du på den resa du vill ändra.

Vad händer när jag tackar ja/nej till någon vill resa med mig?

Då skickar Roadmate automatiskt ut ett mail till dem. Det slipper du sköta själv!

Hur kommunicerar jag enklast med de jag ska samåka med?

På varje resa finns det ett fält för meddelanden, det fungerar precis som ett kommentarsfält på en blogg och det är bara ni som ska vara med på resan som kan se vad som skrivs där.

Vad innebär det att en samåkning går “via” en annan stad?

Den som skapar resan kan ange att resan går via en stad om det är så att man kan tänka sig att stanna till i staden, till exempel för att släppa av eller plocka upp nya reskompisar.

Jag är tjej och vill bara resa med andra tjejer, går det att göra?

Självklart, när varje resa skapas får man ange om resan är öppen för killar, tjejer eller alla.

Vad händer när en resa anmäls?

Då tittar vi på Roadmate om resan verkligen innehåller något som gör den olämplig och kontaktar den som skapat resan. Resan markeras som anmäld så att alla som är intresserade av att åka med på resan vet om det.

Vad kan vara anledningar till att en resa kan ses som olämplig?

Det kan vara att sökorden som använts är stötande på något sätt, att skaparen av resan vill ha för mycket pengar eller andra saker som gör att Roadmate inte används på ett rättvist sätt.

Vad betyder siffran vid profilbilden? / Vad är "omdöme"?

Efter varje genomförd resa så får du ge omdöme om dina reskompisar och där ange om du tycker de var bra att resa med. På så sätt kan alla se vilka som är bäst att resa med och de gör att alla är motiverade att vara så bra reskompisar som möjligt.

Är det osäkert att åka med någon som har lågt "omdöme"?

Omdömet är ett mått på hur bra man är som reskompis. Det är alltså inte ett tecken på huruvida det är säkert eller inte att resa med den personen.

Var hittar jag gamla resor jag gjort?

Alla dina genomförda resor hittar du på din Dashboard (din egen sida) på fliken ”Resehistorik”.

Kan jag hoppa på samåkningen någonstans längs vägen?

Det är upp till dig och den som har skapat resan att bestämma. Du kan anmäla dig till resan och fråga, fungerar det inte med att du hoppar på längs vägen är det bara att avboka. En del resor går via en stad på vägen, det gör det lättare för dig att se om du har chansen att hoppa på under färden. Det skadar aldrig att fråga skaparen av resan, ni åker ju tillsammans!

Hur sker betalningen på resor som har ett pris angett?

Det får du göra upp med resans skapare. Enklast är att du betalar kontant vid själva resan, men betalningen är inget som Roadmate hanterar i dagsläget. Däremot rekommenderar vi såklart att du inte lämnar ut några kontouppgifter till någon.

Kan jag använda Roadmate för att organisera resor med mina vänner?

Absolut, se bara till att dina vänner är medlemmar på Roadmate. Sen är det bara att skapa resan och använda ett sökord som ni alla känner till. Svårare än så är det inte.

Hur hittar jag samåkningar till ex ett evenemang?

När du söker resor så kan du lägga in olika sökord, om du ska till Arvikafestivalen så anger du ”Arvikafestivalen” som sökord så hittar du alla resor som är märkta med det sökordet.

Mitt konto

Hur ställer jag in hur ofta och om vad jag får mail?

Det ställer du in på din Dashboard (din egen sida) under rubriken ”Meddelandeinställningar”. Om du till exempel inte vill ha mail varje gång någon vill följa med på en resa du har skapat klickar du bara ur det alternativet.

Måste jag ladda upp en profilbild och skriva vem jag är?

Du måste skriva vem du är men du behöver inte ladda upp en profilbild, men tänk på att de flesta gärna vill veta vem som är deras reskompis så om du laddar upp en porträttbild av dig själv är chansen större att du hittar nya reskompisar!

Varför måste jag ange personnummer?

Av säkerhetsskäl måste alla som är medlemmar i Roadmate ange sitt personnummer. På så sätt kan vi så långt det är möjligt säkerställa att resor är trygga. Naturligtvis är detta inte en garanti men mer än så går inte att göra. Roadmate kommer aldrig att skicka vidare ditt personnummer eller använda det i marknadsföringssyfte, ej heller är det syndligt för andra användare på Roadmate.

Vilka kan se min mailadress och personliga uppgifter? Hur ställer jag in det?

Dina uppgifter kan bara ses av dem som är dina reskompisar på en resa. För att Roadmate ska vara så öppet som möjligt kan du inte stänga av denna funktion. Övriga användare på Roadmate kan endast se din presentation i din profil.

Jag är redan medlem i Hertz Freerider. Kan jag logga in med samma uppgifter på Roadmate?

Du som är medlem i Freedrider har fått ett mail om att skapa ett användarkonto på Roadmate. Har du tappat bort mailet finns det en speciell inloggning för medlemmar i Freerider vid inloggningsrutan.

Hur raderar jag mitt konto på Roadmate?

På din Dashboard (din egen sida) under fliken ”Inställningar” kan du administrera ditt konto och också avsluta det. Men vi hoppas och tror att du inte ska vilja göra det.

Miljö- och klimataspekter

Vad innebär det att klimatkompensera en resa?

En stor del av poängen med att samåka är att det är snällare mot miljön än om alla åker i varsin bil. För att göra det ännu bättre kan du som samåker klimatkompensera din resa. Det innebär att du betalar för att kompensera de utsläpp som bilen står för under er resa. Det gör du enkelt genom att använda funktionen ”Klimatkompensera”

Kan jag klimatkompensera en samåkning som jag bara var med som medpassagerare på?

Ja det kan du utan problem! Alla passagerare på en resa kan välja att klimatkompensera den. Men bara en kompensation per resa.

Om Roadmate.se

Jag har en bra idé. Vill ni ha den?

Ja tack! Vi tar tacksamt emot alla idéer som kan göra Roadmate bättre. Skicka in din idé på vår feedbacksida!

Sjungande fågel

Roadmate är i Beta-version. Vi behöver dig!

Frågor, synpunkter, beröm och idéer. Nu ska Roadmate bli den perfekta samåkningstjänsten. Var inte rädd att höra av dig!